DLACZEGO WARTO JEŚĆ NASIONA CHIA?

DLACZEGO WARTO JEŚĆ NASIONA CHIA?
05Sie

Nasiona chia należą do elity superfood, czyli produktów o wyjątkowych właściwościach. Wystarczy nie wielka ich ilość, żeby szybko podratować zdrowie. Przede wszystkim opóźniają proces starzenia skóry, wzmacniają odporność, chronią przed chorobami cywilizacyjnymi.

Spełniają jednak swoją rolę tylko wtedy, kiedy je się je codziennie i w miarę regularnie.

Chia są przede wszystkim skoncentrowanym źródłem energii. Zawierają dużo kwasów omega 3, błonnika, wapnia, magnezu, manganu, cynku, witamin z grupy B. Dzięki temu na długo zapewniają uczucie sytości, wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.

Idealnie nadają się dla osób, które chcą schudnąć lub utrzymać prawidłową wagę ciała. Przydadzą się też sportowcom, ponieważ wolno uwalniają energię.

Chia dostępne są u nas w postaci deserów czy batoników. Można jednak kupić nasiona i wykorzystać do dań przyrządzanych w domu.

Przepis na pudding z chia:

2 łyżki chia zalej 1/2 szklanki mleka kokosowego lub sojowego. Dodaj garść suszonych jagód goji i 1/2 łyżeczki miodu.

Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
ZOBACZ RÓWNIEŻ